Nyårslöfte...

varför lova något som man ändå inte kommer att hålla efter en vecka eller två... typ att banta, gå till gymmet, sluta äta godis eller sluta röka. Gör något som du klarar av! - hela året ut....

BYT TILL ENERGISPARLAMPOR - och dra till strå till stacken i att bekämpa klimatförändringen!!

Så här ser en nuvarande glödlampa ut - under 2009 fasas dessa lampor ut ur sortimentet i din butik...... dom kommer INTE att finnas på hyllorna längre - så här får Ni veta vad Ni ska tänka på:


HJÄLP, var min första tanke, nu måste jag använda de där konstiga "lågenergilamporna" och måste köpa nya lampskärmar....


Jag vill ju dra mitt strå till stacken ... men... ut och handla "NYTT" överallt - inte så kul!

Men så är det inte.... de nya lamporna ser ut så här:




å så här:


och passar de befintliga lampskärmarna och armaturerna man redan har hemma.

Energirådgivarna ger följande råd:

Byt dina glödlampor till energisparlampor och spar 75 procent av elenergin. Om du byter fem 60 W glödlampor mot energisparlampor, gör du en besparing på cirka 400 kronor per år.Lamporna håller dessutom åtta till tio gånger längre.

Energisparlampor finns mellan 5W (watt) och 32 W i olika steg beroende på fabrikat. Dessa lampor ger ett ljus som motsvarar 25W till cirka 150W glödljus.

Nu é det ju så här - att när du kommer till affären så känner du inte igen något - det står helt olika siffror på de nya askarna - tidigare visste man ju att 25W passar här - och 60 W där - men nu finns inte dessa siffror på de nya lamppaketen. Min nyårspresent till Er är nedan "konverteringstabell".

Energisparlampa: nr 5
Lika med gamla glödlampan: 25 W

Energisparlampa: nr 7
Lika med gamla glödlampan: 40 W

Energisparlampa: nr 9
Lika med gamla glödlampan 40W

Energisparlampa: nr 11
Lika med gamla glödlampan 60W

Energisparlampa: nr 12
Lika med gamla glödlampan 60W

Energisparlampa: nr 13 osv.......

gå in på www.energiradgivarna.se för högre watt antal

Energisparlampor spar pengar och energi. Varje energisparlampa spar mellan 50-600 kronor totalt. Den mest påtagliga kostnaden när man står i begrepp att välja en ny ljuskälla är i de flesta fall inköpspriset. Men den största kostnaden är energikostanden. En "gammeldags" glödlampa håller i cirka 1000 timmar, medan en energisparlampa håller i 8.000 -10.000 timmar.

Inköpskostnaden för en 75W glödlampa är ca 5 kronor (på IKEA), att den sedan under 8000 timmar förbrukar el för ca 570 kronor är oftast en överraskande och dold kostnad.

Så välj rätt när du avger dina nyårslöften imorgon!

Kramar till Er alla - Gott slut och Gott nytt!


Happy Holidays


God Jul & Gott Nytt År

Önskar alla som tittar in här - en riktigt GOD JUL & ett GOTT NYTT ÅR. Jag har önskat mig en ny layout på min blogg i julklapp, en ljusare, med många bilder på mig och mina barn - i en snygg, färgrann banner. Hoppas tomten tycker jag varit tillräckligt snäll under året för jag vill verkligen ha en ny layout :)))



Jag jobbar med energi & klimatfrågor och i februari 2009 har jag gjort det i 17 år  - och jag undrar bara hur länge var det sedan du såg en igelkott sist? Dom är egentligen nästan helt utrotade.... finns bara några få kvar på hela jorden!  Vi måste alla dra våra strån till stacken..... annars försvinner/utrotas fler och fler djur.  Många tycker att det lilla dom gör, gör väl ingen skillnad, släcka lampor, stänga av tv:n HELT etc. etc. men det gör det.

2009 blir ett spännande år, jag ser fram emot när Obama tar över makten i USA för jag vet att han kommer att satsa stenhårt på klimatfrågorna - och lägga till sitt berömda YES WE CAN efter varje mening - då kommer det att hända saker, plötsligt kommer alla att förstå och vilja göra något......dra sitt strå till stacken!

Det finns en underbar låt på Youtube - YES WE CAN - här är länken - för jag har inte haft tid att lära mig hur man lägger ett youtube objekt på sin blogg - have patience - är ledig fr o m 22 december - 8 januari (inte varit ledig så de senaste 6 åren....

http://www.youtube.com/watch?v=jjXyqcx-mYY         - vet inte om det funkar att göra så här, men om inte, så lägger jag upp en "riktig" version efter julledigheten .....

Kram på Er alla - och ge tomten en puss från mig! - för han kommer väl till dig??

Gråstarr

Jag har drabbats av gråstarr .. med ögonlinser som ser grumliga ut.... tyvärr ser det inte så trevligt ut, men mina glasögon skymmer det mesta utav det, men näää mina ögon ser inte ut som dom brukade.... och det misstolkas! För dom som tror något annat, eller för de som inte förstår varför jag inte vill köra bil i jul (4 timmar) - så googla på gråstarr! Nu ska jag gå och lägga mig - ja klockan är bara 20:15 - men jag blir så trött i ögonen...

Måste också fundera över vad vi ska göra med hunden - han é ju så gammal - jag grät imorse när jag såg hur han kravlade sig upp.. ingen koll på sina ben, och ramlade två gånger innan han kunde gå framåt....känner mig som en elak människa just nu! James fyller 14år den 28 December. Han gnäller inte, har inte ont någonstans, äter och skiter normalt kan rusa fram och tebax här i lägenheten med glimten i ögat, men det är inte allt för ofta han gör det nuförtiden - så det blir svårt att bestämma att han ska dö!.. fast han borde nog det... :((( Alla andra t ex på t-banan ser att han inte mår bra... varför ignorerar vi det????

RSS 2.0